Archief en Waardekasten

Bij de opslag van waardevolle spullen wordt al snel gedacht aan het opslaan van geld of sierraden in een kluis. Het kan echter ook zijn dat u papieren op moet slaan die voor u veel waarde hebben en waar u een hele grote kluis voor nodig zou hebben. Om veel ruimte te hebben en toch papieren veilig op te slaan zijn archief en waardekasten een goede oplossing.

Net als bij kluizen kunnen archief en waardekasten een hoge graad van beveiliging bieden. Kluizen zijn echter speciaal ontworpen om inbraak werend te zijn waarbij de binnen ruimte niet het uitgangspunt was. Voor het veilig opbergen van papieren is echter de binnen ruimte erg belangrijk en daarom en daarom is dat dan ook als uitgangspunt genomen. Dit neemt niet weg dat er best een archief en waardekast verkrijgbaar is die een goede beschermingsgraag biedt. Omdat deze echter vaak veel groter zijn dan kluizen is het bereiken van een hogere veiligheidsgraag een stuk minder eenvoudig. De archief en waardekasten zullen er zeer groot en vooral ook zeer zwaar door worden, en als gevolg hiervan ook een stuk duurder. Er is echter ook een belangrijk verschil te maken tussen kasten die voor archief doeleinden bedoeld zijn en kasten waar u spullen van waarde in kunt bewaren.

Een archiefkast is een kast die bedoeld is voor het opslaan van papier en hierbij wordt voldoende ruimte geboden voor het neerzetten van ordners. U kent deze kasten vast wel als de bekende stalen kasten die u in ieder kantoor zult kunnen vinden. Het nadeel van deze kasten is echter dat er nauwelijks enige bescherming worde geboden tegen inbraak of brand en ze staan dan ook mijlenver van gecertificeerde kluizen. Een verbeterde versie van de archiefkast zijn de kasten die voorzien zijn van een beter slot waardoor ze een stuk minder eenvoudig open te krijgen zijn. Het is darmee nog geen kluis en het zal niet dezelfde bescherming bieden maar zul zullen in ieder geval niet zomaar open waaien. Vaak wordt bij deze kasten de brandwerendheid aangegeven als tien of soms zelfs dertig minuten volgens de DIN 4102 norm. Let hierbij goed op dat deze norm voor archief en waardekasten alleen een bouw norm is en dat de kasten niet op brandwerendheid getest zijn.

Als u het over een waardekast hebt dan is de kast bedoeld om er zaken van waarde in op te slaan. Vanzelfsprekend zullen deze kasten ook aan hogere veiligheidseisen voldoen. Net als bij andere producten die voor het veilig opslaan van spullen bedoeld zijn zal ook een waardekast volgens de geldende normen gebouwd zijn en vaak ook een bepaalde mate van brandwerendheid hebben. Toch is het belangrijke verschil met kasten die voor archiveren bedoeld zijn dat de kasten waarin u spullen van waarde veilig op kunt slaan veel zwaarder uitgevoerd zijn. Het is daarbij niet ongewoon dar u dergelijke kasten aan treft die aan de Security level 2 volgens de ECB-S en soms zelfs 3 voldoen. Toch is het bij archief en waardekasten moeilijk om een betere inbraakbeveiliging te bereiken, door de grotere afmetingen van de kasten is het te eenvoudig om deze toch open te kunnen maken. Bij een kluis kan dit wel omdat die vaak kleinere afmetingen heeft. Om een archief en waardekast ook brandveilig te maken zijn weer andere technieken nodig. Door het grote buitenoppervlak van de kast zal er heel veel hitte de kast bereiken en is het ook moeilijker om de binnenkant koel genoeg te houden. Archief en waarde kasten kopen die een hoge mate van brandveiligheid hebben is dan ook niet mogelijk en het beste dat u kunt vinden is 90 minuten voor papier volgend EN 1047-1.

Op het moment dat u het besluit tot tweedehands kluizen of archief en waardekasten kopen neemt, raden wij u aan om heel goed naar de beveiliging niveaus te kijken. Als u daadwerkelijk spullen van waarde wilt bewaren dan voldoen oudere kasten vaak niet aan de vandaag de dag gestelde eisen. Zeker als u naar een tweedehands archiefkast kijkt krijgt u niet altijd de uitleg die u op deze website wel krijgt. Als een verkoper zegt dat een kast aan de DIN 1402 norm voldoet dan zegt dat niet dat de brandwerendheid bereikt is door isolatie materiaal maar het geeft aan hoe de kast gebouwd is. Bij een tweedehands waardekast zal een Safe1 norm een oude benaming zijn die niet aan de huidige regels voldoet. Het mag dan wel heel erg goed opgelost lijken maar als uw spullen niet voldoende beschermd opgeborgen zijn dan neemt u een groot risico en dat wilde u nu net vermijden.
Zodra u via deze website online archief en waardekasten uit gaat zoeken zult u een duidelijke beschrijving vinden. Daarin kunt u lezen aan welke eigenschappen de kast voldoet en vooral ook volgens welke geldende normen deze ontworpen en gebouwd is. Door het doornemen van de beschrijving van de verschillende modellen weet u precies wat er te koop is en kunt u de diverse modellen met elkaar vergelijken. Hierdoor kunt u precies de archief en waardekast kopen die voor uw toepassing geschikt is en dus niet te veel betalen. Wij bieden alle producten aan tegen scherpe prijzen en dit kunnen wij doen omdat wij een scherp inkoop beleid hebben waarbij wij duidelijke afspraken hebben gemaakt met onze leveranciers. Online archief en waardekasten aan schaffen via onze website zal verder zeer voordelig zijn omdat wij erin geslaagd zijn om onze kosten laag te houden. Hierdoor kunnen wij met veel kleinere marges werken dan andere aanbieders waardoor de prijs die u betaald een stuk lager zal zijn. Daarom is archief en waardekasten kopen die u op deze website aan treft dus een stuk voordeliger dan bij andere aanbieders.

Als u algemene vragen hebt of vragen over het bestellen of het betalen van de archief en waardekasten die u hier aan treft neem dan contact op met onze medewerkers. Zij staan u graag te woord om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van een passend advies over de beste oplossingen voor uw beveiligingsvraagstuk.