Gecertificeerde Kluizen

Het doel van het kopen van een kluis is natuurlijk dat uw spullen veilig opgeborgen zijn. Daarbij is het dus belangrijk dat u er van op aan kunt dat de kluis die u uit zoekt u dit ook daadwerkelijk kan bieden. Daarvoor is het belangrijk om te bepalen of de kluis die u aan wilt schaffen ook daadwerkelijk geschikt is voor u. Waar u in ieder geval op moet letten is dat u een gecertificeerde kluis koopt.

Ook onder de producten van de gecertificeerde kluizen hebt u nog een keuze te maken. Niet alle kluizen die u tegen zult komen hebben dezelfde eigenschappen. Dit komt omdat er drie soorten kluizen te vinden zijn die allemaal hun eigen klasse van beveiliging hebben. Zo zijn er de inbraak werende kluizen, de brandwerende kluizen en kluizen die zowel inbraakwerend zijn alsook brandwerend. Om de kwaliteit en de eigenschappen van de kluizen te verzekeren zullen er een aantal keurmerken weer worden geven. Bij gecertificeerde kluizen worden deze keurmerken aan de binnenkant van de deur op het type plaatje weergegeven. Bij de kluizen die u op deze website zult vinden is de classificatie bij de omschrijving weer gegeven. Als u ergens anders gecertificeerde kluizen kopen wilt zult u goed op moeten letten dat de weergegeven classificatie ook overeen komt met het doel waar u de kluis voor aan wilt schaffen.

Het is dus belangrijk dat u bepaald of u datgene dat u in de kluis op wilt bergen alleen tegen diefstal of ook tegen brand wilt beveiligen. Alleen volgens de juiste normering kluizen kopen zal u namelijk de eigenschappen kunnen bieden waar u naar op zoek bent. Om de juiste soort kluis te bepalen zult u eerst moeten bepalen wat u in de kluis wilt bewaren en de afmetingen van datgene. Ook zult u moeten weten waartegen u de spullen wilt beveiligen en de voorwaarden een eventuele verzekering daar aan stelt. Dit laatste is van belang omdat veel verzekeringen alleen uit willen betalen als u uw spullen in gecertificeerde kluizen bewaard. Waartegen u uw spullen wilt beschermen zal bepalen of u een inbraak werende of brand werende kluis aanschaft of wellicht eentje die beide eigenschappen heeft. Dit zal bepalen wat voor soort gecertificeerde kluis u aan moet schaffen. Vervolgens moet u kijken naar wat u in de kluis wilt bewaren, vooral bij het uitzoeken van een brand werende kluis is dit nodig omdat het ene materiaal een lager smeltpunt of vlampunt heeft dan het andere. Alleen het juiste soort gecertificeerde kluizen kopen zal u de bescherming bieden waar u naar op zoek bent.

De gecertificeerde kluizen voldoen aan de daarvoor geldende normen. In het verleden hadden veel landen hun eigen normen en er waren maar weinig normen die internationaal erkend werden. In Nederland werd tot 2005 voor inbraakwerende kasten gewerkt met NCP (Nationaal Centrum Preventie) normen en kregen kluizen een aanduiding NCP Safe met een nummer van 1, 2, 3 of4 mee. In 2005 is het NCP systeem vervangen door een Europese standaard voor normering van kluizen conform EN 14 450. De ESSA, (de European Security Systems Association) geeft de ECB-S certificaten S 1 (€ 2.500,-) en S 2 (€ 5.000,-) s uit voor eenvoudige risico’s. Er is ook een Europese regelgeving voor inbraakwerend conform EN 1143-1 en ECB-S gecertificeerde kluizen krijgen hierbij een waardering mee die door verzekeringen geaccepteerd wordt. Deze normering loopt van Garde 0 voor een bedrag van maximaal 7000 euro tot Garde VI voor een bedrag tot 91.000 euro.

Voor brandwerend gecertificeerde kluizen worden een aantal andere normen gebruikt. Kasten die volgens de bouwnorm DIN 4102 gebouwd zijn bieden zo’n 10 minuten brandwerendheid maar hebben geen test certificering. Kluizen volgens de Europese norm EN 4107-1 bieden dit wel en hiervoor wordt op het type plaatje een cijfer en lettercombinatie weergegeven. Er is volgens deze norm een onderscheid te maken tussen een brandwerende kast voor papier en documenten en een kast die geschikt is voor data dragers. De normering van kluizen die brandwerend zijn wordt aangegeven met een combinatie van een getal en de letters P of DIS. Het getal staat hierbij voor de tijd dat de temperatuur binnen het toelaatbare bereik blijft. De letter P staat voor papier waarbij het toelaatbare bereik van de temperatuur maximaal 170 graden is. De aanduiding DIS staat bij een gecertificeerde kluis voor data waarbij de binnen temperatuur maximaal 50 graden mag worden. Bovendien bieden datasafes ook bescherming tegen agressieve gassen, bluswater, luchtvochtigheid hoger dan 85% en magnetische velden. Bij het testen van data- en papier kasten zal de buitentemperatuur 1000 graden zijn.

Zoals u zult begrijpen is geen kluis veiliger dan het slot waarmee deze dicht gemaakt zit. Gecertificeerde kluizen kopen betekend dat het slot conform EN 1300 richtlijnen is getest. Er zijn vier mogelijke klasseringen en dit zal op het slot vermeld staan als Class A, B, C of D en natuurlijk ook op het type plaatje. Gecertificeerde kluizen maken gebruik van drie types sloten en u kunt een slot met een sleutel aantreffen, met een handmatig cijferslot en met een elektronisch cijferslot. Al deze soorten sloten hebben zo hun eigen voordelen en nadelen, een normaal slot is een stuk voordeliger maar u hebt er altijd een sleutel bij nodig en die moet bewaard worden. Een gecertificeerde kluis met een cijferslot is een stuk handiger maar niet eenvoudiger te bedienen, een elektronisch cijferslot is de beste maar ook de duurste oplossing. Op het moment dat u gecertificeerde kluizen gaat uitzoeken zult u dus erg goed op moeten letten of de kluis die u uit zoekt ook daadwerkelijk geschikt is. Zorg dus bij voorkeur dat u vooraf de vragen die op deze pagina worden gesteld beantwoord heeft om het zoeken te vergemakkelijken. U zult op deze website een volledig assortiment gecertificeerde kluizen vinden van alle klassen. Als u twijfels hebt of de kluis die u op het oog hebt ook daadwerkelijk de juiste classificeren biedt neem dan contact op met onze medewerkers. Onze vakkundige medewerkers weten alles over kluizen en kunnen u volgens de juiste normering kluizen aanbieden.